Do produkcji 1 kg wołowiny korzystamy z 15 400 l wody, a do wyprodukowania 1 kg warzyw takich jak pomidor, kapusta czy sałata zużywamy ok. 230 l wody czyli ponad 60 razy mniej
Takie oraz wiele innych ciekawostek mogli usłyszeć nasi mieszkańcy na pikniku Złap klimat w Wyszkowie.
Było to kolejne wydarzenie edukacyjne zrealizowane w ramach projektu "Łagodzenie zmian klimatu oraz adaptacja do ich skutków w Wyszkowie”.
W niedzielne popołudnie na placu Miejskim każdy mógł znaleźć coś dla siebie:
sprawdzić swoją wiedzę ekologiczną i wygrać atrakcyjne nagrody,
zbadać próbkę gleby ze swojego ogródka i sprawdzić ilość zanieczyszczeń na przyniesionych roślinach,
najmłodsi mieszkańcy wspinali się na drzewa i spędzali czas podczas atrakcyjnych zabaw z wykorzystaniem darów natury,
odbył się pokaz arborystyczny,
poznaliśmy zwycięzców konkursów ekologicznych,
uczyliśmy się jak założyć łąkę kwietną,
poznaliśmy tajniki obiegu wody, dowiedzieliśmy się jak oszczędzać energię w naszych domach oraz jaki wpływ palenie tytoniu ma na nasz organizm,
zaszczepialiśmy ekologiczne nawyki wśród najmłodszych sportowców z naszej gminy,
uczyliśmy się zasad bezpieczeństwa podczas jazdy na rowerze
rozmawialiśmy również ze specjalistami i koleżankami i kolegami z sąsiednich gmin nt. błękitnej i zielonej infrastruktury,
rozdaliśmy 2000 roślin
Dziękujemy:
SGGW / Warsaw University of Life Sciences
Wyszkowski Ośrodek Kultury "Hutnik"
MGGP Aero
Fundacja Łąka
Krajowa Agencja Poszanowania Energii S.A.
Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Wyszkowie
Policja Wyszków
Sklep "Klaudia Cyklomaniak"
happysad
Konferansjer Kamil Szczepanik
NIBIO
PWiK w Wyszkowie
Złap klimat w Wyszkowie! - relacja z wydarzenia
Data: 27.06.2022 r., godz. 10.38
398
Do produkcji 1 kg wołowiny korzystamy z 15 400 l wody, a do wyprodukowania 1 kg warzyw takich jak pomidor, kapusta czy sałata zużywamy ok. 230 l wody czyli ponad 60 razy mniej. Takie oraz wiele innych ciekawostek mogli usłyszeć nasi mieszkańcy na pikniku Złap klimat w Wyszkowie. Było to kolejne wydarzenie edukacyjne zrealizowane w ramach projektu "Łagodzenie zmian klimatu oraz adaptacja do ich skutków w Wyszkowie”.
Do produkcji 1 kg wołowiny korzystamy z 15 400 l wody, a do wyprodukowania 1 kg warzyw takich jak pomidor, kapusta czy sałata zużywamy ok. 230 l wody czyli ponad 60 razy mniej. Takie oraz wiele innych ciekawostek mogli usłyszeć nasi mieszkańcy na pikniku Złap klimat w Wyszkowie. Było to kolejne wydarzenie edukacyjne zrealizowane w ramach projektu "Łagodzenie zmian klimatu oraz adaptacja do ich skutków w Wyszkowie”.